Jednym z ważniejszych obowiązków podczas prowadzenia działalności gastronomicznej jest dbanie o odpowiednią jakość wpuszczanych do systemu kanalizacyjnego ścieków. Jest to bardzo ważne z dwóch powodów. Po pierwsze tego wymagają przepisy, a za ich złamanie mogą grozić różne konsekwencje finansowe. Lecz takie pojawić się też mogą, jeżeli by się zatkała rura kanalizacyjna, wówczas koszty związane z jej udrożnieniem także nie byłyby małe. Dlatego też obowiązkowym elementem wyposażenia takich lokali musi być odpowiednio dobrany separator tłuszczu. Takie separatory złożone są ze specjalnie zaprojektowanej komory z kilkoma przegrodami w środku.

Przegrody te przytrzymują na dole cięższe osady, zaś lżejszy tłuszcz będzie się unosił na górze. Z takich też powodów samo zamontowanie takiego urządzenia nie wystarczy, ale trzeba go jeszcze systematycznie opróżniać. Serwis separatorów wykonywać należy systematycznie, zanim nastąpi przepełnienie zbiornika. Bardzo ważne jest, aby jakiś pracownik albo właściciel regularnie sprawdzali wysokość warstwy tłuszczu i w razie potrzeby umawiali się na czyszczenie.

Nie da się tego zrobić samodzielnie, ponieważ zabraniają tego przepisy. Zgodnie z nimi czyszczenie separatorów wykonane być może wyłącznie przez specjalistyczne firmy, posiadające odpowiedni sprzęt do tego. Tłuszcz nie jest zaliczany do niebezpiecznych odpadów, lecz i tak go trzeba profesjonalnie utylizować.

Firmy oferujące tego typu usługi najczęściej mają specjalne pojazdy ze zbiornikami, do jakich zbiera się odpadki. Z tego względu ważne jest, aby miejsce zamontowania separatora wybrać w taki sposób, żeby był do niego odpowiedni dostęp. Najlepszym rozwiązaniem może być podpisanie z jakąś firmą umowy na taką usługę. Wtedy nie tylko czyszczenie separatorów cena będzie zapewne korzystniejsza, ale można się też od razu umówić na systematyczne przyjazdy, aby nie trzeba było za każdym razem ustalać terminów.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like