Włoska kuchnia od wielu lat jest ogromnie popularna, mało jest osób które nie zjedzą spaghetti czy gorącej pizzy. Tak duża popularność przekłada się też na robione zakupy, szczególnie jeśli będzie chodzić o produkty włoskie oryginalne. Osoby lubiące gotować wiedzą bardzo dobrze, jaki wpływ na jakość i smak danej potrawy mieć będą składniki, z tego też powodu chętnie wybierają te naprawę dobre. A wiadomo jest powszechnie, że chociażby mozzarella włoska nie ma sobie równej, szczególnie że w sklepach można dostać jej parę odmian.

Oczywiście najczęściej kupowana jest klasyczna, pod postacią lekko spłaszczonych kulek o kilkucentymetrowej średnicy. Świetnie się ona sprawdza jako dodatek do surówek i na zwykłe kanapki, lecz prawdziwa pizza również bez niej nie może być zrobiona. Tradycyjna mozzarella robiona jest z krowiego mleka, dzięki czemu ma delikatny smak i aromat. Jeżeli ktoś chciałby spróbować czegoś mniej znanego, to z pewnością na jego talerzu powinna się znaleźć mozzarella buffala.

W odróżnieniu od klasycznej mozzarelli ten gatunek sera wytwarzany jest z bawolego mleka. Na początku nie był on zbytnio ceniony, lecz dzisiaj ma wierne grono swoich zwolenników. Przed dużą zawartość tłuszczu smak tej mozzarelli jest kwaskowy. Oryginalnie w smaku prezentuje się także mozzarella burrata. W pierwszej chwili będzie ona przypominać zwykłą mozzarellę, lecz dzięki specjalnemu procesowi wytwarzania w środku jest gęsta śmietanka, która zapewnia temu serowi maślany, wyśmienity smak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like