Jeśli ktoś miał okazję skosztować prawdziwej pizzy z Włoch, to z pewnością dostrzeże ogromną różnicę w porównaniu z tym, co tylko pizzą się nazywa. Obecnie taką pizzę można zjeść nie tylko we Włoszech, lecz również w dużej ilości innych krajów, ponieważ kuchnia ta jest bardzo popularna na całym świecie. Ale należy zwrócić swoją uwagę między innymi kto ją robi, lecz również z jakich produktów została zrobiona. Bo to właśnie składniki są odpowiedzialne za to, że włoskie dania smakują tak niepowtarzalnie i wyjątkowo. Rzecz jasna zawsze można je zrobić z jakiejś normalnej mąki, dokładając zwykłą szynkę i ser, ale to już nie będzie to samo. Szczęśliwie nie ma obecnie żadnego problemu ze zorganizowaniem takich składników, ponieważ bez żadnego problemu można je kupić w dużej ilości sklepów.
Dostępna jest oczywiście również prawdziwa mozzarella włoska, bez której ciężko na przykład sobie wyobrazić pizzę. Ale ten rodzaj sera sprawdza się też świetnie w dużej ilości innych dań, na przykład zapiekankach czy tartach, oraz komponuje się wyśmienicie z ziołami i pomidorami w różnego rodzaju sałatkach. Włoską mozzarellę spotkać można najczęściej pod postacią niewielkich, białych kulek, które są umieszczone w woreczku z zalewą. Ma ona lekko miękką, delikatną konsystencję, a po przerwaniu zostają charakterystyczne postrzępienia, świadczące o jakości sera. Najczęściej produkowana jest ona z krowiego mleka, charakteryzuje się wówczas delikatnym, łagodnym smakiem. Lecz w niektórych sklepach zaczęła się także pojawiać mozzarella buffala, jaką robi się z mleka pochodzącego od bawolic.
Dzięki temu jest ona nieco bardziej wyrazista, też przez większą zawartość tłuszczu. Coś ciekawego dla siebie w ofercie serów włoskich powinny też znaleźć osoby, które nie jedzą produktów pochodzących od zwierząt, dla nich dostępna jest chociażby mozzarella fior di latte. Wszystkie mozzarelle robione są z wysokiej jakości mleka, z tego też powodu ich smak jest tak niepowtarzalny i wyjątkowy. Bierze się to również z tego, że kuchnia włoska producent przeważnie stosuje wypróbowane przez lata przepisy i receptury.
+Tekst Sponsorowany+