Chyba każdy, kto kiedykolwiek miał okazję spróbować prawdziwej pizzy z Włoch wie bardzo dobrze, że wyśmienicie ona smakuje. W dużej mierze będzie to zawdzięczać użytym do wytworzenia składnikom, w tym również mozzarelli. Mozzarella włoska pojawia się jednak nie tylko na samych pizzach, lecz stanowi też doskonały dodatek do sałatek i przekąsek, komponuje się też świetnie z innymi gorącymi posiłkami. Charakterystyczne białe kulki w woreczku z zaletą chyba każdy z nas zna, ponieważ znaleźć je można w każdym sklepie spożywczym. Lecz najczęściej są one produkowane przez firmy z danego kraju, i w praktyce jeśli chodzi o smak jedynie przypominają one włoskie, oryginalne produkty.

Zwłaszcza że Włosi mają parę ciekawych odmian tego właśnie sera, które powinny zasmakować wszystkim jego miłośnikom. Wytwarzanych między innymi, tak jak to wszystko się zaczynało, z bawolego mleka, które ma w sobie dużo większą ilość tłuszczu. Przez to mozzarella buffala posiada delikatny, lekko kwaskowy posmak, idealnie pasujący do dużej ilości potraw. Bardzo ceniona wśród smakoszy również jest mozzarella fior di latte. Z kolei ona jest wytwarzana z mleka krowiego, lecz tylko w paru regionach Włoch, według tradycyjnych receptur. Zajmują się tym lokalni rzemieślnicy, którzy wykonują wszystko w sposób ręczny, bez użycia maszyn i urządzeń. Z pewnością warta spróbowania będzie też mozzarella burrata, która w sobie zawiera maślany środek. Jest to rezultatem dodania przy produkowaniu śmietanki, tworząc w kulce niewielką kieszonkę wypełnioną płynem.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
You May Also Like