Przyglądając się sklepowym półkom bez żadnego problemu można zauważyć na nich niewielkie woreczki, w których umieszczone są serowe kulki w zalewie. Tym serem jest właśnie mozzarella, jeden z najbardziej obecnie popularnych rodzajów sera. W szczególności ceniony on jest we włoskiej kuchni, gdzie powszechnie się go wykorzystuje na pizzach, ale też i w sałatkach i innych ciepłych daniach. Lecz prawdziwa mozzarella włoska według niejednej osoby bardzo się różni od tego, co można znaleźć w większości sklepów. Bierze się to z kilku rzeczy. Przede wszystkim na jej końcowy smak bardzo mocno wpływa mleko zastosowane do produkcji. A to które pochodzi od włoskich krów ma bardzo dobrą jakość, szczególnie tych hodowanych w niedużych gospodarstwach. I właśnie z takich gospodarstw także pochodzi najcenniejsza odmiana tego sera, to znaczy mozzarella fior di latte.
Wytwarzana jest ona jedynie w paru rejonach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Proces produkowania jest precyzyjny i długi, ale zadbanie o wszystkie szczegóły zapewni wyjątkowy smak końcowego produktu. Niewielkie gospodarstwa włoskie także słyną z produkcji kolejnego gatunku mozzarelli, którym jest mozzarella buffala. W czasie wytwarzania tego sera zamiast mleka krowiego wykorzystywane jest mleko bawołów. Ma on dużo więcej zawartości tłuszczu, co ostatecznie się przekłada na końcowy smak. Ta mozzarella bowiem jest dużo bardziej wyrazista, a równocześnie lekko kwaskowa. Zawiera też dużo więcej różnego rodzaju składników odżywczych, przez co jest cennym składnikiem codziennej diety.
Rosnącą popularnością wśród wielbicieli włoskiej kuchni także się cieszy mozzarella burrata. Ten rodzaj sera jest produkowany z krowiego mleka, ale w nieco odmienny sposób niż ten najbardziej tradycyjny. W każdej z kulek bowiem się robi niedużą kieszonkę, do której wlewana jest niewielka ilość śmietanki. Przez to właśnie po przecięciu mozzarella burrata ma nieco płynną konsystencję, a równocześnie naprawdę delikatny, maślany smak, tak bardzo lubiany przez sporą ilość osób.
+Tekst Sponsorowany+