Jeżeli ktoś zamawia prawdziwą włoską pizzę, to jednym z jej najważniejszych składników będzie ser mozzarella. Ser ten bardzo charakterystycznie wygląda, bowiem ma postać niedużych, lekko spłaszczonych kulek o białej barwie. Jego struktura jest lekko ciągliwa i miękka, a po rozerwaniu ma postrzępione brzegi. Tradycyjna mozzarella włoska pierwotnie była robiona z bawolego mleka, lecz aktualnie najczęściej w sklepach się spotyka odmiany wykonane z mleka pochodzącego od krów.
Dzięki dobrze dobranemu procesowi wytwarzania jest możliwe utrzymanie mocno białej barwy, jaka jest bardzo ważna przy tej odmianie. Kulki mozzarelli mogą mieć różną wielkość, od małych, które przypominają winogrona, aż po naprawę duże, które ważą ponad kilogram. Ze względu na właściwości ten gatunek sera jest bardzo polecany, gdyż zawiera w sobie mnóstwo wartościowych odżywczych składników. Jeżeli ktoś zna jakiś sprawdzony sklep mający w ofercie produkty włoskie oryginalne, to zapytać w nim może o inne odmiany mozzarelli, które zaczynają się u nas cieszyć rosnącą popularnością.
Jednym z nich jest mozzarella buffala, produkowana zgodnie z oryginalnymi recepturami wyłącznie z bawolego mleka. Z uwagi na to, że mleko to ma w sobie dużo większą ilość tłuszczu, to sam ser posiada bardzo charakterystyczny, słonawy smak, doskonale pasujący do wielu dań. Oryginalnie i ciekawie smakuje też mozzarella burrata, przy wytwarzaniu tej odmiany do kulek się dodaje niedużą ilość śmietanki, przez co w środku robi się maślana torebka.
+Tekst Sponsorowany+