Nie bez przyczyny kuchnia włoska uznawana jest przez wielu za jedną z najlepszych. Niepowtarzalne pizze, wiele najróżniejszych dań z makaronami czy też pyszne słodkości to jedynie niektóre z potraw cieszących się powodzeniem w większości krajów. Ale mimo że w teorii dużo z takich potraw wydaje się naprawdę prostych, to jednak sekret ich wyjątkowego smaku tkwi w dwóch ważnych rzeczach.
Pierwsza z nich to receptury, wielokrotnie od dziesięcioleci przekazywane z pokolenia na pokolenie. Lecz równie ważne są używane składniki, które za każdym razem muszą być najwyższej jakości. Nawet jeśli na przykład pizza robiona jest w innym kraju, to w wielu przypadkach w niej się znajdują produkty włoskie oryginalne, dzięki którym smak potrawy będzie naprawdę dobry. Jednym z najważniejszych składników, jakie muszą się znaleźć na prawdziwej pizzie, jest mozzarella włoska. Ten ser jest dość charakterystyczny, ma powiem postać niedużych, spłaszczonych kulek. Sprzedawany jest najczęściej w woreczkach zawierających serową kulkę oraz trochę zalewy.
Prawdziwa mozzarella posiada białą barwę, jest stosunkowo miękka i strzępi się po rozerwaniu. Smak jej jest bardzo delikatny, z tego też powodu świetnie się sprawdza nie tylko na pizzach i makaronach, ale też jako dodatek do sałatek i kanapek. Najczęściej spotykana mozzarella jest wytwarzana z mleka krowiego, lecz dość często ostatnio w części sklepów jest też do kupienia mozzarella buffala, produkowana z mleka bawołów. Dużym zainteresowaniem zaczyna się też cieszyć mozzarella burrata, mająca w środku delikatną śmietankę.
+Tekst Sponsorowany+