Włoskie dania są cenione i znane na całym świecie, sporo osób twierdzi że jest to najsmaczniejsza kuchnia. Z jednej strony wydają się proste i łatwe do zrobienia, lecz w niejednym przypadku nie do końca się to jednak udaje. Należy bowiem pamiętać, że sekret tych dań się bierze z dwóch najważniejszych rzeczy. Pierwsza z nich to przepisy, dopracowywane przez wiele pokoleń kucharzy. O ostatecznym smaku często decydują niuanse, i z tego też powodu tak wielu osobom nie wychodzi to tak jak by zamierzały.
Następną ważną rzeczą są składniki używane do przygotowania, a włoscy kucharze nie idą na żaden kompromis. Jeśli danie ma smakować tak jak smakuje w Rzymie, Neapolu czy Mediolanie, to użyte do niego być muszą najlepsze jakościowo produkty i kuchnia włoska producent. Żadne substytuty czy podróbki nie zapewnią tak wyjątkowego smaku, jeżeli nawet się będą podobnie nazywać. Będzie to nawet dotyczyć takich składników jak pomidory, mąka czy makaron, a już w szczególności serów. Praktycznie każdy, kto kiedyś ją próbował potwierdzi, że oryginalna mozzarella włoska zupełnie inaczej smakuje niż mozzarelle, które produkowane są przez różne firmy które nie pochodzą z Włoch. Niejednokrotnie firmy takie wykorzystują wsparcie włoskich specjalistów, lecz na ostateczną jakość mocno też wpływa mleko. Włosi w tym celu hodują specjalne rasy, często wypasane na górskich mąkach, i to mleko ma bardzo duży wpływ na końcowy smak sera.
Najpopularniejszy rodzaj mozzarelli produkuje się z mleka które właśnie pochodzi od krów. To daje biały kolor i dużo delikatności, i to właśnie taka odmiana spotykana jest najczęściej. Lecz coraz większym zainteresowaniem wśród smakoszy cieszy się także mozzarella bufala. Do wyprodukowania tego gatunku sera kuchnia włoska producent stosuje mleko pochodzące jedynie od bawolic, hodowanych w tylko paru regionach kraju. Dzięki wyższej zawartości tłuszczu w mleku bawolim ta odmiana mozzarelli będzie dużo bardziej intensywna, ma lekko kwaskowy smak i zawiera w swoim składzie dużo większą ilość różnych odżywczych składników.
+Tekst Sponsorowany+